Hallásmód*

Akár most kezdesz neki az angolozásnak, akár már régóta foglalkozol vele, érdemes megvizsgálnod, milyen gondolataid vannak a nyelvvel és a nyelvtanulással kapcsolatban.

Én ezt újra és újra megteszem,** ennek az eredménye az alábbi összefoglaló. Remélem szimpatikus számodra ez a megközelítés, innentől kezdve ezt ajánlom kiindulási alapnak:

  1. Egy nyelv egészét csak elsajátítani lehet – tanulni csak egyes részeit.
  2. Egy nyelv vagy a sajátod: anyanyelvi beszélő; vagy nem a sajátod: nyelvet nem beszélő; vagy egyre inkább a sajátod: idegennyelvet beszélő tanuló (vagy tanár).
  3. A nyelvtudás, mint egyfajta intelligencia nem más, mint minták felismerése, és minták használata.
  4. Ahhoz, hogy fel tudjuk ismerni egy nyelv mintáit, majd aktívan használni tudjuk ezeket például beszéd során, ahhoz először el kell sajátítanunk ezeket a mintákat.
  5. Egy nyelv legkisebb mintái, más szóval építőelemei az adott nyelv hangkészletének egyes hangjai. Az fogja tudni, hogy milyen/miféle nyelvet épít fel önmagában, aki tudja, hogy miből építkezik.
  6. A hangok és a betűk két teljesen különböző világ részei. Van összefüggés a két világ közt, de a kettőt meg kell tudnunk különböztetni egymástól.

*: Vö. látásmód

**: Ahogy ezen agyalok, a lista idővel valószínűleg bővülni, módosulni, azaz remélhetőleg fejlődni fog. Semmi nem szentírás, de igyekszem a világ működését, és ezáltal a nyelvtanulás mikéntjét én is egyre pontosabban megragadni. You’ve been warned. :)


Oszd meg mással is: