Nyelvtanulás a TV előtt III. – Haladó nézőknek

Hogyha valaki már otthonosan hallgat felirat nélküli szövegeket, nem okoz neki problémát a párbeszédek megértése, vagy nyelvvizsgára készül, nyugodtan belevághat a komolyabb szövegértést igénylő műsorokba is.

Ennek a cikknek a célja az, hogy ötleteket adjon a haladó nézőknek arra, mivel fejleszthetik tovább angoltudásukat, gyakorolhatnak különböző angol kiejtéseket, illetve milyen műsorokkal bővíthetik szókincsüket egy-egy területen.

 

Híradók

A híradókban meglehetősen gyorsan beszélnek, és sokféle kiejtést lehet velük gyakorolni. Kifejezetten ajánlott minden nap legalább pár percnyi híradást meghallgatni: így képbe lehet kerülni a legfrissebb eseményekkel, és remek alkalom arra is, hogy angol kiejtést hallgassunk.

Sok híradó elérhető online, így például a BBC live adása is, ahol videofelvételek formájában nézhetjük meg a legfrissebb híreket:

bbc-news

 

Science videos: TED Talks

Hogyha valaki szakkifejezéseket akar tanulni, és érdekli a tudomány (és határterületei), akkor a TED Talks oldala kincsesbánya lesz a számára. A TED videókat készít konferenciákról és tudományos előadásokról, majd azokat feltölti az oldalára, ahol ingyenesen elérhető a legtöbb videó.

ted-talks

Ennek hála rengeteg témában található felvétel, és mindenki kedvére válogathat. Az idő sem lehet akadály: akár 3 perces videót is választhatunk, de vannak jóval hosszabb előadások is. A TED Talks előnye továbbá, hogy sokféle nemzetiségű vendég tart előadást, így a különböző angol kiejtések gyakorlására is megfelelő választás lehet.

Hogyha valakinek ijesztően a túl tudományos témák, a TED-en találhat a mindennapi életben hasznos információkat is, például arról, hogyan tudjuk megkönnyíteni a nehéz döntések meghozását a mindennapi életünk során.

 

Nehezebb sorozatok

Ebbe a kategóriába kerültek azok a sorozatok, amelyek megértése nehezebb, mert sok szaknyelvet használnak, vagy olyan témáról szólnak, ami a mindennapi életben kevésszer fordul elő.

Ezekben a sorozatokban általában nagyon fontos megérteni a párbeszédeket, mert fontos információk vannak bennük, amiket másképp nem tudunk megszerezni (nem tudjuk kikövetkeztetni, és nem is mutatják meg nekünk képek formájában). Ezekben a sorozatokban jellemzően nagyon fontosak az apróságok, és remek alkalom a szarkazmus, félszavas utalások, és egyéb beszélgetési fordulatok eltanulására is.

 

Suits

A Suits egy ügyvédekről szóló sorozat, amelyben rengeteg jogi szaknyelvet használnak, és több tárgyalást is látunk. Ennek ellenére nagyon szórakoztató a sorozat, mert az egyik főszereplője csak véletlenül csöppen bele a legnagyobb ügyvédi irodák egyikének életébe.

suits

Ebből a sorozatból sokat tanulhatunk a tárgyalási technikákról, hogyan lehet meggyőzni másokat, hogyan kell érvelni az ügyünk mellett, és persze jogi szakszavakat is tanulhatunk közben. Senkit ne ijesszen el ez a bemutató, ugyanis rettenetesen szórakoztató a sorozat, és igen, még szerelmi szál is van benne.

 

Mr. Robot

A Mr. Robot egy nagyon friss sorozat, most lett vége az első évadnak. A válogatásba azért került bele, mert a témája is nagyon új, amit még kevesen dolgoztak fel ilyen pontossággal: a hack-elés, az interneten fellelhető adatok biztonsága, és minden, ami ebbe belefér.

mr-robot

Ennek alapján el lehet képzelni, hogy miért nehezebb megérteni a sorozatot (legalábbis felirat nélkül). Ehhez még hozzátartozik az, hogy a főszereplő többféle mentális problémával is küzd, sokat halljuk a belső monológjait, és nem is mindig artikulál úgy igazán…

 

Te milyen angol nyelvű műsorokat szoktál nézni? Írd meg nekünk, hogy bővülhessen a lista!

Oszd meg mással is: