Nyelvtanulás a TV előtt II. – Középhaladó nézőknek

Hogyha valaki már szokott felirattal sorozatot nézni, vagy nyelvvizsgára készül, nyugodtan belekezdhet kicsit nehezebb, élő szereplős, fikciós sorozatokba eredeti nyelven is, felirat nélkül. Azonban érdemes olyan sorozatokat választani, amelyekre nem jellemző valamely szakterület zsargonjának használata, így érdemes kerülni például az ügyvédes (tárgyalásokra fókuszáló), műtős stb. sorozatokat. Persze kivétel, hogy ha pont szaknyelvet szeretne valaki elsajátítani, ebben az esetben kifejezetten ajánlott a megfelelő terület sorozatait választani!

Ebben a cikkben a haladók számára olvasható néhány ajánlás arra, milyen sorozatot válasszanak.

 

1. HBO és Showtime sorozatok

Az HBO és a Showtime stúdió híres a jó sorozatairól (minőségi történet, kiváló színészek), és bőven van választék – így mindenki megtalálhatja a kedvére való témát. Érdemes olyat választani, ahol nem használnak sok szaknyelvet, ennek ellenére jó sokat beszélnek benne. Ezeknél a sorozatoknál már fontos, hogy a néző értse a párbeszédeket, mert nagyon jó szófordulatokat lehet eltanulni belőlük.

 

Deadwood

deadwood

A Deadwood például egy HBO kiadásában megjelent western sorozat, a meghatározás jó értelmében. A nézők Deadwood városkájának alakulását és terjeszkedését követhetik figyelemmel, annak minden intrikájával és drámai fordulataival. A sorozatban minden adott, ami egy jó westernhez kell: mogorva sheriff, a várost irányító, kétes eszközöket alkalmazó főnök, pisztolyok, és rengeteg whisky.

 

Dexter

Valószínűleg Dextert mindenki ismeri. Dexter egy morális kódex alapján dolgozó sorozatgyilkos, aki éppenséggel a gyilkossági osztályon dolgozik. Ennél nem is érdemes többet mondani a történetről. Dexter nagyon sokat monologizál, ami nyelvtanulás szempontjából igen hasznos tud lenni, és az ember felszedhet egy kis helyszíneléses szókincset is – a Dexterben nem dominál a szaknyelv használata, de ezzel rá lehet készülni a keményebb nyomozós sorozatokra.
dexter
 

2. Young adult és nőknek szóló sorozatok:

Nyelvtanuláshoz nagyon hasznosak a young adult filmek és sorozatok, mert általában a mindennapi élet szókincsét használják fel. Az azoban tény, hogy a legtöbb fiatal felnőtteket célzó sorozat a lányokat-nőket veszi célba, így ez a kategória leginkább a lányoknak kedvez.

Ezeknek a sorozatoknak az a nagy előnye, hogy ha egyet megszeretünk, jó sokáig tudjuk élvezni, ugyanis a legtöbb nőknek szóló, illetve young adult sorozatnak legalább 5-6 évadja van.

 

Desperate Housewives

desperate-housewives

Az egyik legismertebb nőknek szóló sorozat a Szex és New York után a Született feleségek. Ebben a sorozatban sokfajta élethelyzetet ismerhetünk meg, nagyon sokat beszélgetnek a szereplők, és nagyon sok a mindennapi életben előforduló szituáció, így nyelvtanulás szempontjából különösen hasznos lehet.

 

Pretty Little Liars

pretty-little-liars

Ha valakit a fiatalabb korosztály problémái érdeklik inkább, akkor a Pretty Little Liars jó választás lehet. Ennek a sorozatnak is már 6 évadja van kint, és még fut a sorozat – garantált a hosszan tartó szórakozás – visszafogott thriller elemekkel.

 

Supernatural

Hogyha azonban valaki kevésbé vágyik 5-6 nő problémáinak követésére, bátran belevághat a Supernatural című sorozatba, ami minimális horror elemekkel, és természetfeleletti detektívekkel operál (2005 óta fut a sorozat):

supernatural

 

Dokumentum-és természetfilmek

Középhaladók számára a dokumentumfilmek remek lehetőséget kínálnak arra, hogy nyelvtanulás közben hasznos információkat szerezzenek. Ha érdekel valakit egy híres ember élettörténete, szeretné tudni hogyan készül a bevásárlókocsi, annak jó szórakozást fog nyújtani a dokumentumfilm. Nyelvtanulás szempontjából azért jó a dokumentumfilm, mert egy központi téma körül folyik a beszélgetés, így szókincs-bővítésre kítűnő választás.

supersize-me

A természetfilmekkel hasonló a helyzet. Ezek során a néző sok szakkifejezést meg tud tanulni anélkül, hogy ezek érthetetlenné tennék a filmet. Sokan azért szeretik a természetfilmeket, mert lehet mellettük más elfoglaltságokat is űzni (például főzni) és közben hallgatni a szöveget, néha odapillantani. Aki szereti az állatokat és a természetet, annak pedig külön főnyeremény!

natgeo-wild

 

Te melyik filmből/sorozatból tanultál eddig a legtöbbet? Írd meg nekünk, hogy milyen műsor segített a legtöbbet az angol nyelvtanulásban!

Oszd meg mással is: