Angolozz úgy, mint Indiana Jones!

Hogyha nem szeretnél tankönyvek fölé görnyedve nyelvet tanulni, hanem inkább kalandokba keverednél és ráadásul szereted a számítógépes játékokat is, akkor a kalandjátékok segíthetnek abban, hogy fejleszd az angol nyelvtudásod.

Mi a kalandjáték?

A kalandjáték (adventure games) tulajdonképpen interaktív film: van történet, de a játékos egy főszereplőn keresztül tudja befolyásolni azt, hogy mi történjen.

Vannak olyan kalandjátékok amik történet-orientáltak, ezeknél sokkal inkább a filmszerűség dominál. Azonban sok kalandjáték esetében inkább a rejtélyen, rejtvényeken van a hangsúly: ezek során a játékosnak különböző fejtörőket kell megoldania ahhoz, hogy pont kerülhessen a történet végére. Ezek általában nyomozós játékok, tehát a játékosnak meg kell oldania egy ügyet, legyen az gyilkosság, eltűnt dísztárgy, vagy bármi más.

nyelvtanulas-kalandjatekokkal-01

Miért jó a kalandjáték a nyelvtanuláshoz?

Általában a kalandjátékok mind szinkronizáltak, tehát a játékos folyamatosan angol szöveget hallgat. Ráadásul a szinkront legtöbbször színészekkel veszik fel, így a szép kiejtés garantált. A játékos – miközben hallgatja a szöveget – pontosan látja, hogy mi történik, ami könnyíti a megértést (hiszen sokszor az eseményeket narrálják a színészek). Emellett, sok játéknál adott a lehetőség, hogy feliratot állítsunk be.

nyelvtanulas-kalandjatekokkal-02

A kalandjátékok során a játékosnak sokszor döntenie kell, hogy melyik dialógusverziót választja. Legtöbbször három, maximum négy lehetőség közül kell választani, és sokszor van úgy, hogy meglehetősen kevés az idő a választásra: az ember megtanul gyorsan szöveget érteni. A kiválasztott párbeszédrészletet aztán meg is hallgathatjuk, így pedig tudni fogjuk, hogyan kell kiejteni az adott szavakat.

A kalandjátékok legnagyobb nyelvtanulásbeli előnyei:

  • Életszerű párbeszédek: mindennapi nyelvezet hallgatása és megértése
  • RENGETEG Listening
  • Kiejtés és helyesírás összekötése
  • Észrevétlen tanulás: játszani szórakoztató – észre sem vesszük, hogy tanulunk

Ajánlott kalandjátékok nyelvtanulóknak:

 

Tales from the Borderlands

vicces, sok akció, csak felnőtteknek, egyedi grafika

A Borderlands egy kétrészes shooter játék (hamarosan jön a harmadik része is), ami mára ikonikussá vált különleges grafikájával és morbid humorával. Nincs ez másképp a Borderlands játékok világában játszódó Tales from the Borderlands kalandjáték esetében sem. A helyszín Pandora, egy kifejezetten ellenséges bolygó, még ellenségesebb lakókkal. Játékosként itt kell boldolgulnia az embernek: kiválasztani a megfelelő dialógus sorokat (lehetőleg azokat, amik nem a főszereplő brutális kivégzéséhez vezetnek), helyt kell állni az akciójelenetek során, és élvezni a képi- és verbális humort egyaránt. A játék meglehetősen brutális, sok agresszív jelenettel, aminek az élét azonban tompítja a grafikai stílus és a rengeteg humor.

 

The Secret of Monkey Island

vicces, gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetik

Ha valaki kiejti a kalandjáték szót, sok embernek a Monkey Island sorozat jut először eszébe. A Monkey Island egy point-and-click adventure game, amiben a főszereplőt, Guybrush Threepwood-ot irányíthatja a játékos, aki kalózzá szeretne válni. A humor ennek a játéknak is elengedhetetlen része. A Monkey Island sorozat egyébként 1990 óta megy, és azóta ikonikussá vált, többek között az ehhez hasonló jelenetek miatt:

Aki végül úgy dönt, hogy kipróbálja, készüljön fel a zsibbasztó poénokra!

 

Broken Sword 5: The Seprent’s Curse

point-and-click adventure, nyomozós, felnőtteknek

A Broken Sword is egy kalandjáték sorozat, ezek a játékok azonban komolyabb, kissé sötét tónusú nyomozásokon vezetik végig a játékosokat. A Serpent’s Curse során a játékosnak meg kell találnia egy démoni festményt, nyomoznia kell gyilkosságok után, beszélgetnie kell a lehetséges gyanúsítottakkal és tanúkkal, valamint sok-sok rejtvényt kell megoldania. Az 5. részben a történet nem ér véget, a megoldás csak a következő részben fog kiderülni.

 

Detective Grimoire: The Secret of the Swamp

point-and-click adventure, nyomozós, gyerekeknek is

Detective Grimoire arra fel lett bérelve, hogy kinyomozzon egy rejtélyes gyilkosságot… valakit megöltek, és a helyiek a mocsárban lakozó szörnyetegre gyanakszanak. Az egész játék nagyon aranyos, rajzfilmes grafikával és karakterekkel (és rajzfilmbe illő gyilkossággal is). A játék során a játékosnak minden szereplővel többször is beszélnie kell, hogy kiderítse, mit tudnak a gyilkosságról. Emellett néhány kisebb puzzle-t kell megoldani minden helyszínen. A karakterek mind nagyon egyediek és szeretnivalóak, a játék hangulata pedig nagyon különleges. Külön ajánlatos nyelvtanulóknak, mivel egyedi módon olyan puzzle is van benne, ahol különböző képek segítségével mondatokat kell összeraknunk, hogy közelebb kerülhessünk a rejtély megoldásához.

Ha van kedvenc kalandjátékod, ami sokat segített a tanulásban, oszd meg velünk te is!

Oszd meg mással is: