Tippek hallott szöveg értése (Listening) tesztekhez Alec Baldwin támogatásával!

Alapelv, hogy semmilyen feladatot vagy tesztet nem oldunk meg valamiféle taktika vagy stratégia nélkül. Sőt ahhoz, hogy sikeresen vegyél egy adott tesztet, általában jobb, ha a szóban forgó teszt típusából készülsz fel, annak sajátosságaiból, mint a konkrétan tesztelni kívánt ismeretekből-tudásból. Álljon ezért itt egy pár tipp, melyek a hallott szöveg értése (Listening) tesztelése során jöhetnek jól:

1. Aludd ki magad!

Ez egy általános érvényű szabály. Már bocsánat, de ha az elmúlt 12 évben nem sikerült megtanulnod a nyelvet, akkor az előző éjszaka már nem lesz perdöntő. Inkább aludj, hogy a teszt napján jól fésült idegrendszerrel ébredhess.

2. Helyezkedj ügyesen!

Általában nem hangstúdiókban szokták a teszteket lebonyolítani, ezért hangszórók helyett sokszor ‘trágyaszórókkal’ találkozunk, a falak pedig elteniszezgetnek: jótékonyan pattogtatják egymást közt a hanghullámokat. Annak érdekében, hogy a helyzet még ennél is rosszabb legyen, a vizsgáztató – vegytiszta jóindulattól vezérelve – jól feltekeri a hangerőt, amitől az ’akusztikai élmény’ csak hatványozottan rosszabb lesz.

Mindezért a tanácsom az, ne ülj se túl közel, se túl távol a hangszóróktól, ha van rá lehetőséged, ülj a centerbe, azaz a terem közepére. Amennyiben szigorú ültetés van, annyiban se ess pánikba, próbáld meg a fejedet úgy tekerni, hogy a körülményekhez képest a lehető legtisztább hangzást kapd. (Azért a másik papírját így se nézegesd, azzal csak magadat csapod be.) Ha pedig a vizsgáztató túl sok kakaót ad, találj rá valami asszertív módot, hogy halkítson az erősítésen.

3. Puskázz, öcsi!

Természetesen sose tudni, hogy aznap ’mit adnak’, a feleletválaszolós papír azonban tele lehet hasznos információval, szövegkörnyezettel, amely megágyazhat annak az információtömegnek, amelyet majd hallhatóan a nyakadba zúdítanak. Tehát, ha van mód rá, erre vess pár pillantást még a Play gomb megnyomása előtt, vagy az azutáni másodpercekben, amíg az instrukciókat és az egyéb szokásos ’piece of information’-öket hallod. Az így szerzett információkkal a birtokodban sokkal pontosabban fogod tudni megjósolni-kikövetkeztetni a számodra egyébként kieső részek jelentését.

4. You Only Live Twice

„Don’t fos!” Olyan ’liszöning ekszöszájzt’ még nem hordott a Föld a hátán, melynek során ne lehetett volna meghallgatni ugyanazt a felvételt kétszer. Konklúzió: oszd be szépen magad, ne akarj egyből mindent megérteni.

5. Első meghallgatás

Ennél a résznél nem kérdeznek konkrétumokat, ezért ne is próbálj a részletekre koncentrálni, figyelmed fókuszát szélesítsd ki, és az egészre helyezd (amennyire tudod, lazítsd el magad). Más szóval a lényeget keresd: kik, hol, mikor, milyen szituációban vannak, mondjuk honnan hova jutnak – hogy hány éves a kapitány, majd csak később jön.

Érdemes lehet a papír nézegetése és rögeszmés azonnali töltögetése helyett lecsuknod a szemedet, hogy kizárólag az auditív információkra tudj koncentrálni. Ennek két oka van: egyrészt az általános információk, melyekre itt rákérdeznek, bőven beleférnek a munkamemóriádba; másrészt ha az elsőt így csinálod, attól a második meghallgatás hatékonyságát tudod növelni.

6. Második meghallgatás

Itt már az egyes részletekre is kíváncsiak, úgyhogy ’szeletenként’ is befogadhatod az elhangzottakat. A nagy szerencséd az, hogy az információmorzsák, amelyekre rákérdeznek, egyazon sorrendet mutatnak az elhangzó információmorzsákkal, az egész teszt a linearitás biztonságos világában zajlik.

Fontos, akár külön pontot is érdemelne, hogy ne horgonyozz le sehol! Ha az egyik morzsát elejtetted, ne próbáld meg a munkamemóriádból kikutatni, mert míg ezzel bíbelődsz el fogod ejteni a következőt, és így tovább. Légy jó, és inkább engedd el, mert jön a másik. Hallgat, ír. Hallgat, ír. Hallgat, ír…

7. Szemérmetlenül blöffölj!

Ha valami kiesett, vagy kimaradt, hát így történt. Üresen azonban nem adunk be tesztlapot, ilyenkor legjobb tudásunk szerint betippelünk egy-egy lehetséges választ az üresen hagyott helyeken is. The more educated you are, the more educated your guess will be.

8. Ellenőrizd magad!

Mielőtt beadnád a papírt, nézd át, hogy válaszaid koherensek-e, azaz egy kerek egészt adnak-e ki. Ha valahol kilóg a lóláb, még mindig javíthatsz emlékeid vagy a környezet alapján, vagy visszamehetsz az előző pontra. Sokáig azonban ne vacillálj, és feltétlenül ne az utolsó pillanatban akard átírni az egészet, again, csak egy-egy kilógó lóláb levadászása itt a cél.

9. A végére kerüljön az eleje

Ahhoz, hogy jól teljesíts Listening során, you have to listen… a lot… to English. Szóval hallgass eredeti nyelvű tartalmakat, akár felirattal, de sose szinkronnal, és idővel egyre jobb leszel. „Guaranteed or your money back.”

alec-baldwin-listening
Mi köze ennek az egészhez Alec Baldwin-nek? Azon túl, hogy a cikkre kattintottál az, hogy a méltán népszerű Vadászat a Vörös Októberre című filmben – melyben Mr. Baldwin is főszerepet kapott – hangzik el valami olyasmi, hogy „az oroszok még a vécére sem mennek terv nélkül”. Emlékeztessen ez téged arra, hogy te se menj be semmilyen vizsgára vagy tesztre anélkül, hogy ne lenne valami megoldó módszered azon felül, hogy ’az anyagot’ egyébként tudod.

Neked van valami saját praktikád Listening-hez? Írd be!

Oszd meg mással is: